Op vakantie of naar het buitenland gaan
U mag ieder jaar 28 dagen naar het buitenland zonder dat dit gevolgen heeft voor uw uitkering. Geniet bijvoorbeeld van vakantie of een familiebezoek. Ook een begrafenis in het buitenland valt onder deze vakantiedagen. Geef uw buitenlandbezoek aan ons door voordat u weg gaat.
Bespreek altijd vooraf met uw werkgever, trajectaanbieder of opleider of uw verblijf in het buitenland mogelijk is. Informeer (daarna) uw contactpersoon bij Stroomopwaarts.
U heeft een meldingsplicht. Het is belangrijk dat u minimaal 2 weken voor vertrek officieel toestemming vraagt om weg te gaan. U hoeft niet te wachten op akkoord of toestemming, uw melding bij Stroomopwaarts is voldoende. U ontvangt een brief waarin staat of uw uitkering wordt doorbetaald of dat uw afwezigheid gevolgen heeft voor uw uitkering.
Gaat u voor korte of langere tijd naar het buitenland? Vraag minimaal twee weken van tevoren toestemming om weg te gaan. Dit doet u via het aanvraagformulier Verblijf in het buitenland.
Terugmelden na verblijf in het buitenland
Als u in het buitenland bent geweest dan moet u zich terugmelden. Hiervoor maakt u op de eerste werkdag dat u terug bent een afspraak bij de Formulierenbrigade. Het telefoonnummer is 010 246 55 55.
Bewijsstukken meenemen op uw afspraak bij terugmelden
- een geldig legitimatiebewijs
- bewijsstukken van uw heen en terugreis mee. Bijvoorbeeld een vliegticket of busticket of stempels in uw paspoort.
Bent u samen met uw partner naar het buitenland geweest?
Dan komt u samen naar de afspraak bij de formulierenbrigade om zich weer terug te melden.
U mag ieder jaar 28 dagen naar het buitenland zonder dat dit gevolgen heeft voor uw uitkering. Geef dit aan ons door voordat u weggaat. Ook de weekenden en feestdagen tellen hierbij mee. U kunt geen dagen meenemen naar het nieuwe jaar. Het is dus niet mogelijk om in december 28 dagen weg te gaan van dit jaar en in januari 28 dagen van het nieuwe jaar.
De dag dat u vertrekt naar het buitenland tellen wij niet mee voor het totaal van 28 dagen. De dag dat u terugkomt wel.
Blijft u in Nederland maar verblijft u wel tijdelijk op een ander adres, dan hoeft u dat niet te melden.
Let op! Ook als u niet thuis bent blijven alle regels van de Participatiewet voor u gelden. Dat betekent dat:
- als u een traject of een opleiding volgt, u geen bijeenkomst mag verzuimen;
- als wij u uitnodigen voor een gesprek, u op het juiste tijdstip aanwezig bent;
- als u maandelijks uw inkomen moet doorgeven, u dat blijft doen;
- u wijzigingen in uw situatie zo snel mogelijk doorgeeft.
Tip: vraag iemand om u op de hoogte te brengen als u post van Stroomopwaarts ontvangt.
Zolang u een traject volgt kunt u niet met vakantie. Als u een traject of opleiding volgt, vergroot u de kans op een baan. Dan is het zonde om het traject tijdelijk stop te zetten.
Als u niet langer dan 28 dagen weg bent dan ontvangt u uw uitkering op de normale manier.
Blijft u langer dan 28 dagen in het buitenland?
- Dan stopt uw uitkering.
Let op! Als wij, van uw uitkering uw huur, energie of zorgkostenverzekering door betalen, dan stoppen deze betalingen ook.
- Zodra u weer in Nederland bent, kunt u opnieuw een uitkering aanvragen.
- Heeft u een partner die in Nederland is achtergebleven? Dan passen wij de uitkering aan naar het in Nederland achtergebleven gezin.
Gaat u naar het buitenland voor bijvoorbeeld een feest of uitvaart? Dan bent u verplicht dit ook te melden. Bent u dit jaar al 28 dagen in het buitenland geweest voor vakantie dan kunt u niet extra meer weg.