“Bij ons werken mensen die komen via verschillende participatiebedrijven. Bijvoorbeeld Ruud via Stroomopwaarts. We hebben hier een oppervlakte van 16.000 m2. Er zijn duizenden klusjes te doen, zoals blaadjes opvegen, het zwerfafval opruimen, de banen en het groen onderhouden, werken in de horeca, het sanitair schoonmaken, noem het allemaal maar op. Het is heel fijn als je veel handjes hebt en als je ziet dat mensen de basisdingen goed kunnen oppakken."
Lees hieronder verder
"Dat gaat prima. En het is ook mooi om te zien dat onze medewerkers voelen dat ze gewaardeerd worden. Bijvoorbeeld wanneer er tegen ze gezegd wordt ‘fijn dat je het hebt opgeruimd, dat het toilet schoon is, de banen geveegd en de bladeren weggeharkt zijn’. Mensen als Ruud hebben het hier zo naar hun zin, dat ze zelf aangeven dat ze hier meer uren willen werken. Ik denk dat we er trots op mogen zijn dat het hier allemaal heel harmonieus gaat. Al lopen we ook zeker tegen dingen aan die lastiger zijn. De doelgroep via het participatiebedrijf is toch anders dan de hbo-studenten, waar wij ook mee samenwerken. Als je bij deze studenten grof schetst wat er van ze verwacht wordt, is het daarna negen van de tien keer redelijk op orde. Dat is bij mensen uit de doelgroep natuurlijk wel anders. Zij hebben meer sturing nodig. Je moet de taken duidelijk afbakenen en je realiseren dat andere dingen dan niet gebeuren. Dus als je vraagt om de vuilniszakken leeg te maken, dan gebeurt dat. Maar als er een blikje ergens vijf meter verderop ligt dan blijft dat liggen. Terwijl ik gewend ben dat blikje op te pakken en meteen weg te gooien in dezelfde zak. Maar goed, dat heb ik niet gezegd, dus dat blijft liggen. Dat zijn dingen waar wij begeleiders in moeten groeien. We moeten doorkrijgen dat we bijvoorbeeld aangeven hoeveel plakjes kaas we in de tosti’s willen. Anders worden het misschien wel zes plakken kaas. Dat soort dingen dus. We sturen iedere keer bij. Daarbij groeien we als begeleiders steeds meer in onze rol. Dat we bedenken ‘oh ja, zo kan ik het ook opvatten’. Bijvoorbeeld als je zegt ‘ga de ramen even zemen’. Dan worden de ramen gezeemd. Maar als je niet zegt ‘zeem ook even de vensterbank mee’, dan blijven de druppels daar liggen.
De wisselwerking tussen de mensen die het werk uitvoeren en die het aansturen, vraagt een soort afstemming. Oké, wat kunnen we nou verwachten? We worden ook gecoacht vanuit het participatiebedrijf. Stroomopwaarts vraagt bijvoorbeeld ‘hoe gaat het nu met Ruud?’ en ‘wat bevalt Ruud wel en wat zou hij anders willen?’ Ook vragen ze hoe wij het ervaren. We overleggen daar regelmatig over. Doordat we alles bespreekbaar maken, wordt wat we samen aan het doen zijn alleen maar beter. Dat werkt goed. Wij geloven behoorlijk in het geven van autonomie. Maar je merkt dat je op sommige punten wat minder autonomie kunt geven, omdat dat gewoon te veel gevraagd is. Dus daar moeten we in leren zeg maar.”
Bedrijf: RacketSportSchiedam
Wat doet de organisatie? RacketSportSchiedam is een toonaangevend (racket)sportcentrum, met tennis-, padel-, badminton en picklebalvelden.
Wat doet de RacketSportSchiedam aan sociaal ondernemen? Al jaren werkt de organisatie samen met Stroomopwaarts. De laatste acht jaar werkt Ruud hier via Stroomopwaarts in de facilitaire dienst. Eerst 20 uur in de week en sinds 2021 36 uur. Daarnaast werkt er via een andere organisatie nog een collega met een afstand tot de arbeidsmarkt en komt er binnenkort een nieuwe collega bij. Verder zijn er veel stagiaires van opleidingen, variërend van het hbo tot het speciaal onderwijs.
Kernwaarden: innovativiteit, multifunctionaliteit, verbondenheid