Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

Er zijn veel manieren om social return in te vullen

maandag 10 januari 2022
ZakelijkSocial return
Yvonne Cabaret van Directzorg in actie met deelnemer van de training
Yvonne Cabaret van Directzorg in actie met deelnemer van de training "Hart en begeleiding".

Inwoners met een bijstandsuitkering laten kennismaken met de zorg. Dat is het doel van de training ‘Hart voor de Zorg’, die Yvonne Cabaret van Directzorg samen met Stroomopwaarts ontwikkelde. Haar betrokkenheid bij deze training is een van de manieren waarop haar organisatie de social returnverplichting invult.

Lees hieronder verder

“Er is een hele leuke band ontstaan tussen Directzorg en Stroomopwaarts”, vertelt Cabaret. “We hebben de intentie uitgesproken om te blijven samenwerken. Daarmee vult Directzorg een deel van de social return in.” Thuiszorgorganisatie Directzorg maakt deel uit van een consortium van zorgaanbieders, die samen een aanbesteding wonnen. Een onderdeel van deze aanbesteding is het voldoen aan de social returnverplichting. Dit betekent dat de organisatie zich inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt richting werk te begeleiden.

Hart voor de zorg

Stroomopwaarts benaderde Cabaret al een tijdje geleden om mee te denken over een training gericht op de zorg. “De zorg biedt veel verschillende soorten werk bij uiteenlopende instellingen”, legt Cabaret uit. “In de zorg staan ze te springen om personeel. Voor geïnteresseerde en gemotiveerde mensen in de bijstand zijn er dus genoeg kansen op een baan. We ontwikkelden de training ‘Hart voor de Zorg’ om te laten zien wat er mogelijk is en welke wegen je kunt bewandelen om je doel te bereiken. Het is echt een eerste kennismaking. Inwoners met een bijstandsuitkering die interesse hebben in de zorg, kunnen deze training volgen.”

Zelf oefenen

In de training leren de deelnemers bijvoorbeeld wat voor werk ze kunnen doen met welk diploma. Hierbij worden voorbeelden genoemd zoals werken in een verpleeghuis, ziekenhuis, de thuiszorg, een woonboerderij en een levensloopbestendig complex. Ze zien dat er diverse banen zijn in de zorg en begeleiding. “De deelnemers mogen heel veel vragen stellen”, zegt Cabaret. “Ook krijgen ze allerlei filmpjes te zien, zodat ze een beter beeld krijgen van de zorg. Eerst gaf ik als gastdocent een dagdeel theorieles. Later namen de trainers van Stroomopwaarts dat onderdeel op in hun programma. Deelnemers volgen ongeveer vier dagen theorie. Sinds een jaar hebben we er een praktijkonderdeel aan toegevoegd. Ik begeleid die praktijkdagen en laat de deelnemers echt voelen hoe het is om in de zorg te werken. Hoe is het bijvoorbeeld om iemand te wassen of in bed te leggen? We werken samen met Zorgcollege Rotterdam en maken gebruik van hun praktijkruimte en materialen. Daar kunnen de deelnemers zelf oefenen. Dat vinden zij heel prettig. Zij geven aan het hartstikke leuk te vinden. Het enthousiasme straalt van hun gezichten af.”

Doorstromen

Deelnemers die de training volgden en geschikt zijn voor de zorg, kunnen doorstromen naar een zorgopleiding op mbo-2-niveau. “Stroomopwaarts biedt die mogelijkheid aan en financiert de opleiding”, legt Cabaret uit. “De deelnemers lopen tijdens de opleiding met behoud van hun uitkering stage bij een zorginstelling. Ook bij Directzorg hebben we nu een stagiair vanuit Stroomopwaarts die deze opleiding volgt. Het zou mooi zijn als ze hierna een opleiding op mbo-4-niveau kan volgen. Directzorg bekijkt de mogelijkheden om haar die kans te kunnen geven. Mijn betrokkenheid bij de trainingen en het bieden van een stageplaats zijn beide manieren waarop onze organisatie de social return invult. Zo kunnen wij iets betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”