Sociaal ondernemen met Made in Holland Lederatelier
Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Nieuws

Sociaal ondernemen met Made in Holland Lederatelier

maandag 19 juli 2021
Rob ter Braak, mede-eigenaar Made in Holland Lederatelier.
Rob ter Braak, mede-eigenaar Made in Holland Lederatelier.

Al bijna dertig jaar maakt Made in Holland Lederatelier in Vlaardingen beschermtasjes voor telefoons en portofoons. “We leveren maatwerk voor de industrie, politie en justitie”, zegt mede-eigenaar Rob ter Braak. “Daarnaast hebben we sinds 2010 een tweede tak met portemonnees voor Secrid. We produceren alles in ons eigen atelier en werken al jaren samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Hij ontving hiervoor het Keurmerk ‘partner in sociaal ondernemen’.

Lees hieronder verder

“Voordat de coronapandemie uitbrak, hadden we hier 22 mensen in dienst waarvan het merendeel via Stroomopwaarts”, vertelt ter Braak. “Nu zijn dat er nog acht, maar we verwachten dat dit aantal groeit zodra de markt weer aantrekt. Deze mensen hebben ergens in hun leven een afslag gemist. Ze zijn door de samenleving verstoten en daardoor teleurgesteld en onzeker. Iedereen die graag wil werken is bij ons van harte welkom. Het maakt niet uit hoe iemand eruit ziet, welk geloof iemand heeft en of iemand wel of geen Nederlands spreekt. Wij zien in twee maanden of iemand hier past.”

Kleine moeite

“Wij zitten kort op de medewerkers die bij ons werken en ondersteunen ze op verschillende manieren”, legt ter Braak uit. “Een van onze medewerkers kreeg bijvoorbeeld schuld op schuld. Wij zorgden ervoor dat deze medewerker in de schuldsanering terecht kwam en we begeleidden dit hele proces. Zo trokken we de angel van ellende eruit, waardoor deze medewerker zich weer kon concentreren op het werk. Voor ons was het een kleine moeite. Wij kregen er een hele gemotiveerde medewerker voor terug, die samen met de collega’s de schouders eronder zet.”

Voor ter Braak is sociaal ondernemen een onderdeel van zijn leven. Hij is blij met het keurmerk als teken van waardering. “Ik hoop dat het veel impact gaat krijgen en gemeengoed wordt, zodat ook andere ondernemers ons voorbeeld volgen. Natuurlijk kan ik mij de angst van ondernemers wel voorstellen. Toch raad ik aan om het te proberen. In het begin is de investering in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt groter. Later betaalt deze zich dubbel en dwars terug met hele blije, gemotiveerde medewerkers.”