Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Nieuws

“Ik houd van werken en ik word blij als ik bezig kan zijn”

dinsdag 08 oktober 2024
links: Stefan Fijman  rechts: Victorino Macaria
links: Stefan Fijman rechts: Victorino Macaria

Inwoners Maassluis, Vlaardingen en Schiedam met een uitkering met hulp en begeleiding weer aan het werk.

Lees hieronder verder

“Pap, je wordt opa.” Victorino Macaria woonde nog op de Nederlandse Antillen toen zijn zoon hem tweeënhalf jaar geleden vanuit Nederland belde. “Ik werd helemaal gek toen ik dat hoorde. Op dat moment wilde ik alleen nog maar bij mijn kinderen zijn.” Hij verhuisde naar Nederland en stond voor de uitdaging om hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe doe je dat als je boven de 50 jaar bent en je nog niet weet hoe alles hier werkt?

Op Curaçao werkte Victorino als timmerman. Zijn familie had daar drie timmerfabrieken. Beide zoons en zijn zus wonen al langer in Nederland. Het liefst wilde Victorino hier ook weer als timmerman werken. Zijn zus hielp hem om hier zijn weg te vinden. Zij zorgde ervoor dat hij een VCA-diploma ging halen. Dat diploma is nodig als je hier in de bouw wilt werken. Inmiddels kreeg Victorino een uitkering via Stroomopwaarts. Maar hij wilde heel graag aan het werk. “Ik houd van werken en ik word blij als ik bezig kan zijn.”

Op weg naar werk

“Victorino kwam bij ons binnen met een hulpvraag”, legt Foued Nasri van Stroomopwaarts uit. “Als wij met iemand in gesprek gaan, kijken wij naar alle leefgebieden. Soms kunnen we mensen al snel naar werk begeleiden. Maar soms zijn er ook problemen door schulden, een scheiding, of is er geen opvang voor de kinderen; werken lukt dan vaak niet.  Anderen kunnen voorzichtig beginnen met vrijwilligerswerk. Pas daarna komt de groep die zich verder kan ontwikkelen op weg naar betaald werk.”

Bij Victorino was al snel duidelijk dat hij zichzelf wil én kan ontwikkelen. Na gesprekken met medewerkers van Stroomopwaarts koos Victorino voor de leerlijn techniek. In korte tijd leer je al werkend de basis van een beroep. “We bieden verschillende leerlijnen aan”, legt Foued uit. “Naast techniek, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor werken in het groen, de zorg of het magazijn. Kies je net als Victorino voor techniek? Dan werk en leer je 12 weken bij de Beroepentuin. Je leert zonnepanelen installeren, loodgieterswerk en laadpalen en meterkasten plaatsen. De echte werksituatie is nagemaakt bij Stroomopwaarts in Vlaardingen. Hier is een grote werkplaats met een modelhuis met een dak waar zonnepanelen gelegd worden. Zo blijkt bijvoorbeeld meteen of je handig bent, hoe je met collega’s omgaat en of je op tijd komt. Na de eerste twee weken wordt samen besproken wat je het beste kan en waar je meer over wilt leren.”

Lekker doorwerken

Victorino leerde en werkte drie maanden in de Beroepentuin bij Stroomopwaarts. In die tijd behaalde hij zijn mbo 1-praktijkverklaring voor loodgieter. Daarna bracht de Beroepentuin hem in contact met Breijer. Dit bedrijf maakt gebouwen brandveilig. Hier kan Victorino helpen met timmerwerk. “Ik werk in een team van zes met een uitvoerder”, vertelt hij. “Iedere ochtend sta ik om vijf uur op. Ik reis met de trein vanuit Maassluis naar Rotterdam. Rond half acht begin ik met het werk. Ik maak de deuren in een groot gebouw brandveilig. Het is fijn om zelfstandig te werken. Het liefst word ik niet gestoord, zodat ik lekker door kan werken. Later zou ik zelf wel uitvoerder willen worden.”

Inmiddels echt een van ons

Breijer is onderdeel van het grotere Facilicom. Het bedrijf wil graag verder groeien en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. “We leiden hier zelf mensen op”, zegt Stefan Fijman van Breijer. “Victorino volgde vanmorgen een training over de materialen waar hij mee werkt. Binnenkort leert hij met de hoogwerker te werken en krijgt hij een cursus asbest herkennen. Hij heeft sinds juni een halfjaarcontract en is echt een van ons. Een jobcoach van Stroomopwaarts ondersteunt hem als dat nodig is. Om te zorgen voor rust en regelmaat, werkt Victorino met een klein team aan een grote klus. De uitvoerder houdt rekening met hem en kijkt wat hij aankan. Samen met het team maakt Victorino een gebouw met 150 woningen brandveilig. Dat gaat heel goed. Hij doet dit werk nu drie maanden en is iedere dag precies op tijd. We zien vanaf de eerste werkdag dat hij echt wil.”

Over de Beroepentuin

Voor de leerlijn techniek werkt Stroomopwaarts samen met de Beroepentuin. Hier worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in korte tijd opgeleid voor een beroep in de bouw of techniek.

Meer weten over mogelijkheden om aan het werk te gaan via Stroomopwaarts?