“Het is mijn investering in de toekomst”
Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Nieuws

“Het is mijn investering in de toekomst”

maandag 08 november 2021

Een sociaal ondernemer in hart en nieren. Zo kun je Patrick Gunneweg van Duocar in Vlaardingen het beste omschrijven. Voor hem is het vanzelfsprekend om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een steuntje in de rug te geven. Hij vindt het belangrijk dat zij iedere dag een doel hebben om op te staan. Op 23 september ontving hij het Keurmerk ‘partner in sociaal ondernemen’. “Ook zonder dit keurmerk zou ik dit doen. We gaan op dezelfde voet verder om deze jongens en meisjes op weg te helpen.”

Al in 1988 begon Gunneweg met het bouwen van caravans en chalets. Sinds tweeënhalf jaar begeleidt hij samen met zijn collega’s medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Mijn neef bracht mij op het idee. Hij is leraar en zag dat bepaalde studenten niet kunnen meekomen in deze snelle wereld. Wel kunnen zij goed met hun handen werken. Door zijn verhaal raakte ik enthousiast om deze jongeren de helpende hand te bieden.”

Kans

Naast studenten begeleidt Duocar nu ook andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn dat er vier, waarvan twee via Stroomopwaarts. “De zeven andere timmermannen begeleiden deze mensen”, vertelt Gunneweg. “Het is dus heel belangrijk dat zij het ook zien zitten. Ik vind het mooi te zien hoe mensen als hulpje binnenkomen en doorgroeien tot zelfstandig werkend timmerman. Wij bieden ze de kans zelf een leven op te bouwen. Natuurlijk kost dat de nodige energie, maar het is mooi te zien hoe ze stapje voor stapje groeien in hun werk. Onze jongens doen het hartstikke goed.”

Sociale functie

Wanneer iemand enthousiast en leergierig is, is er veel mogelijk. Gunneweg ziet voor zichzelf de sociale functie weggelegd om mensen ook te ondersteunen met zaken die losstaan van het werk. Hoe krijg je bijvoorbeeld een mobiel aan de praat? Hoe kom je ooit van alle schulden af en hoe krijg je een werkritme? Soms zijn er problemen in de thuissituatie of spreken ze de taal nog niet goed. “Ik vind dat het mijn taak als ondernemer is om mensen hierin te begeleiden. Mijn drijfveer is dat ik wil bijdragen aan de maatschappij. Het is mijn investering in de toekomst. Zo sponsor ik ook lokale sportverenigingen omdat ik zelf geen tijd heb voor vrijwilligerswerk. Het geld is niet bedoeld voor de eerste teams, maar voor de jeugd.”   

Als iemand iets in het timmerwerk wil bereiken dan helpt Gunneweg daar graag bij. “Het gaat mij erom dat mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Ze hoeven niet bij mij verder te gaan. Twee van de vier medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, gaan nu een opleiding volgen waar ze leren over stroom. Zo vergroten we hun kansen op de arbeidsmarkt. Al hoop ik natuurlijk dat ze bij ons blijven. Ik heb hier ook wel eens iemand gehad die duidelijk niet geschikt was voor de bouw. Dat geef ik dan ook eerlijk aan.”