Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Echte verhalen, mooi en menselijk

De weg naar werk is voor iedereen anders. Voor de een duurt het langer dan voor de ander. Klanten, ondernemers en medewerkers van Stroomopwaarts vertellen hun verhaal.

 

Deel uw verhaal

Bent u betrokken bij Stroomopwaarts (bijvoorbeeld als ondernemer, client, medewerker of anders) en heeft u ook een verhaal om te vertellen? Daar inspireert u anderen mee! Stuur kort uw verhaal naar kanduswel@stroomopwaarts.nl en wij nemen contact met u op.

Leren in de buitenlucht

Frank vertelt hoe hij op zijn 54e nog aan de slag is gegaan bij Irado. Het verhaal van Frank Berkel en hoe hij zich op zijn gemak voelt bij Irado. Zijn begeleiders kijken vol bewondering toe hoe hij op leeftijd nog zo aan de slag is gegaan zijn opleiding te volgen als Hovenier.

Frank heeft een baan bij het WLB van Stroomopwaarts op basis van zijn indicatie (arbeidshandicap), en is na vele verschillende functies bij de voormalige Sociale Werkplaatsen, via de flexgroep van Stroomopwaarts terecht gekomen bij Irado. Hier volgt hij een opleiding om uiteindelijk hovenier te worden. Met bewondering kijken en helpen zijn werkleiders met Frank mee hoe hij, op zijn leeftijd, nog zo volledig aan de slag gaat.

Ik wil niet thuis zitten

Frank Berkel (54) is getrouwd en heeft 4 kinderen. Via de flexgroep van Stroomopwaarts is hij gedetacheerd op de Irado locatie in Schiedam. Frank werd aangesproken door zijn werkleider om in “het grijs” te werken bij Irado. Hier heeft hij 3 maanden gewerkt en zwerfvuil geprikt. Daarna is hij een opleiding tot hovenier gaan doen. Op dit moment volgt hij een opleiding voor assistent hovenier bij Irado, en wordt hij begeleid door Chris Smit (praktijkbegeleider). Dat is erg waardevol voor Frank: “Chris begeleidt me, geeft me veel steun en geeft ook zijn raad over wat het beste voor mij is.”

Veel verschillende ervaringen

Voordat Stroomopwaarts is ontstaan vanuit verschillende partijen, werkte Frank bij BGS in Schiedam en TBV in Vlaardingen. Hier heeft hij werk gedaan dat voor hem eigenlijk te zwaar werd: “Ik heb beperkingen in mijn rug en een gat in mijn hart. Het handmatig bemesten van velden en spitten werd te zwaar voor mijn lichaam.”

Na zijn werk in het groen bij BGS en TBV heeft Frank verschillend werk gedaan. Hij is gedetacheerd geweest in de schoonmaaksector bij Multiclean, heeft gewerkt als postbezorger en ook in de kassen waar hij verschillende opleidingen gevolgd heeft. Een bezige bij dus! Na een tijdje thuis te hebben gezeten, is hij overgeplaatst naar de flexgroep. Hier heeft een team samen met Frank gekeken waar hij toe in staat is en wat zijn lichaam aan kan. Zo is de functie bij Irado gevonden, waar hij zijn werk gelukkig goed kan doen en zijn rug niet te zwaar belast wordt.

Flexibele flexgroep

De flexgroep is binnen het Werkleerbedrijf (de voormalige Sociale Werkplaats) in het leven geroepen om te kijken of er mensen zijn die kunnen doorgroeien naar een detachering. Bij de flexgroep is veel aandacht voor opleidingen en trainingen, om mensen een stapje hoger op de werkladder te laten komen. Frank viel volgens zijn toenmalige werkleider Freek op: hij was altijd druk bezig en was altijd aan het werk.

Frank geeft aan dat hij in de praktijk beter werkt dan wanneer hij theoretisch begeleid wordt: “De opleiding bij Irado is erg praktisch ingestoken, waardoor ik er veel meer mee kan.” En dat valt op bij zijn werkleiders. Zij vinden het erg knap dat Frank op zijn leeftijd en met zijn beperkingen alles aanpakt en nog zo hard werkt om de opleiding met succes af te maken.

Kom op voor jezelf en communiceer

Frank geeft aan dat zijn werk bij Irado hem veel rustiger heeft gemaakt: “Ik was altijd druk en opvliegerig, maar nu gelukkig niet meer. Dat komt denk ik ook doordat ik in de buitenlucht kan werken. Ik ben niet iemand die in een fabriek wil werken.” Het doel van Frank is om hovenier te worden, zodat hij ergens kan werken waar hij het naar zijn zin heeft en waar hij tot zijn 67e door kan gaan. “Ik zou graag hogerop willen, maar houd hierbij wel rekening met mijn leeftijd. Hovenier worden en tot mijn pensioen door kunnen werken, is voor nu goed genoeg als grens.

De tip van Frank? “Kom voor jezelf op. Als je een beperking of probleem hebt, communiceer hierover. Als er niks aan gedaan wordt, sloop je alleen jezelf, terwijl anderen hier gemakkelijk rekening me kunnen houden.” Ook het vinden van werk dat bij je past is volgens Frank belangrijk. “Maar geef ook aan wat je wil. Als je ergens werkt waar je niet wil of kan werken, kan daar een oplossing voor worden gezocht.  

Jobcoach Marcel is het hier roerend mee eens: “Het is voor ons ook fijn als mensen iets zeggen, zodat wij er werk van kunnen maken. Dit is ook één van de redenen waarom het zo goed gaat in de flexgroep: alles ligt hier op tafel, wat het makkelijk maakt om rekening te houden met ieders wensen en de groep zo goed mogelijk te begeleiden.