Kwijtschelding
Ik heb een schuld bij Stroomopwaarts. Wanneer kan ik vragen om deze schuld niet meer te betalen (kwijtschelding vragen)?
Als u al een aantal jaar elke maand aan Stroomopwaarts betaalt, dan zijn er een aantal situaties waarin u kunt vragen of u deze schuld niet meer hoeft te betalen. Hieronder staan deze situaties uitgelegd.
Soort schuld |
Regels |
U heeft teveel uitkering ontvangen, maar wel alle belangrijke informatie verteld |
- U heeft al 50 % terugbetaald of
- U heeft al 5 jaar (60 maanden) elke maand betaald
- Niet elke maand betaald?
Dan kunt u de achterstand in 1 keer betalen. U moet dan minstens 50% van de schuld hebben terugbetaald.
|
U heeft niet alle belangrijke informatie verteld en op of na 1 januari 2013 te veel uitkering ontvangen. |
- U heeft al 10 jaar elke maand betaald.
- Niet elke maand betaald?
Dan kunt u alsnog de achterstand (+ rente en kosten) betalen.
- U betaalt in 1 keer 50% van de restsom terug.
|
Let op!
Betaalt u al drie jaar terug aan Stroomopwaarts? En is uw inkomen hierdoor niet meer dan 90 procent (Vanaf 1 januari 2021: 95 procent) van uw bijstandsnorm? Dan kunt u vanaf drie jaar een aanvraag indienen om te stoppen met betalen. Anders is dat na 5 jaar. (Dit geldt niet voor te veel ontvangen uitkering op of na 1 januari 2013 waarbij u niet alle belangrijke informatie heeft verteld. Daarvoor is het altijd na 10 jaar.)
Hoe vraag ik kwijtschelding aan?
Als u denkt dat u in aanmerking komt voor kwijtschelding, dan vult u het formulier ‘Verzoek afzien verdere invordering (kwijtschelding schulden)’ in. Stuur het formulier naar Stroomopwaarts MVS, Postbus 205, 3140 AE Maassluis. Als uw aanvraag bij ons binnen is, bekijken wij per schuld of u mag stoppen met betalen.