Zoek

Ik ga op vakantie

Heeft u een uitkering dan mag u per jaar maximaal 28 dagen naar het buitenland. Belangrijk is dat u uw vertrek uiterlijk drie weken van tevoren bij Stroomopwaarts meldt. Gaat u voor kortere of langere tijd weg binnen Nederland? Dan hoeft u dat niet te melden. Wel verwachten we van u dat u solliciteert en reageert op uitnodigingen van Stroomopwaarts

Gaat u naar het buitenland voor bijvoorbeeld een feest of uitvaart? Dan bent u verplicht dit ook te melden.  Bent u dit jaar al 28 dagen in het buitenland geweest  voor vakantie dan kunt u niet extra meer weg. 

Zolang u een traject volgt kunt u niet met vakantie. Als u een traject of opleiding volgt, vergroot u de kans op een baan. Dan is het zonde om het traject tijdelijk stop te zetten.

Blijft u in Nederland maar verblijft u wel tijdelijk op een ander adres, dan hoeft u dat niet te melden.

Let op!  Ook als u niet thuis bent blijven alle regels van de Participatiewet voor u gelden. Dat betekent dat:

  • als u een traject of een opleiding volgt, u geen bijeenkomst mag verzuimen;
  • als wij u uitnodigen voor een gesprek, u op het juiste tijdstip aanwezig bent;  
  • als u maandelijks uw inkomen moet doorgeven, u dat blijft doen;
  • u wijzigingen in uw situatie zo snel mogelijk doorgeeft.  

Tip: vraag iemand om u op de hoogte te brengen als u post van Stroomopwaarts ontvangt. 

Als u niet langer dan 28 dagen weg bent dan ontvangt u uw uitkering op de normale manier. 

Blijft u langer dan 28 dagen in het buitenland?  

  • Dan stopt uw uitkering.
    Let op! Als wij, van uw uitkering uw huur, energie of zorgkostenverzekering door betalen, dan stoppen deze betalingen ook. 
  • Zodra u weer in Nederland bent, kunt u opnieuw een uitkering aanvragen.
  • Heeft u een partner die in Nederland is achtergebleven? Dan passen wij de uitkering aan naar het in Nederland achtergebleven gezin.

Gaat u voor korte of langere tijd naar het buitenland? Dan vraagt u minimaal drie weken van tevoren toestemming om weg te gaan. Dit doet u via het aanvraagformulier Verblijf in het buitenland

De eerste werkdag nadat u terug bent, meldt u zich terug met een geldig legitimatiebewijs bij het loket van de Formulierenbrigade.  U kunt hiervoor terecht tijdens de openingstijden van de formulierenbrigde in uw eigen gemeente. 

Bent u samen met uw parter naar het buitenland geweest? 
Dan komt u samen naar -de formulierenbrigade om zich weer terug te melden. 

Per jaar mag u maximaal 28 dagen naar het buitenland. Ook de weekenden en feestdagen tellen hierbij mee. U kunt geen dagen meenemen naar het nieuwe jaar. Het is dus niet mogelijk om in december 28 dagen weg  te gaan van dit jaar en in januari 28 dagen van het nieuwe jaar.

Ja, u hoeft niet altijd thuis te blijven. Voor de bijstandsuitkering is er wel verschil of u naar het buitenland gaat of dat u in Nederland blijft.